Μήνυμα Προέδρου

Καλώς ήρθατε στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.( Ε.Δ.Ε.). Στι& ... περισσότερα

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καλώς ήρθατε στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.( Ε.Δ.Ε.). Στις σελίδες αυτές μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία της Ε.Δ.Ε. από την ίδρυση της (1980) μέχρι σήμερα καθώς και για τις σημαντικότερες δραστηριότητές της.

Η Ε.Δ.Ε. έχει στις τάξεις της το αξιολογότερο δασολογικό δυναμικό της χώρας μας το οποίο προέρχεται από το προσωπικό των Τμημάτων Δασολογίας (ΑΕΙ) της χώρας μας, των Τμημάτων Δασοπονίας (ΤΕΙ) της χώρας μας, των δασικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων, της Δασικής Υπηρεσίας, των Ο.Τ.Α., τα στελέχη διαφόρων υπουργείων, τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και πτυχιούχους άλλων κλάδων συγγενών με τη Δασολογική Επιστήμη π.χ. βιολόγους, περιβαλλοντολόγους. Η παραπάνω πολύτιμη τράπεζα επιστημονικού δυναμικού όλων των κατηγοριών αποτυπώνει ολοφάνερα τη πολυδιάστατη δυναμική και τις προσδοκίες της χώρας από τον κλάδο.

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έννοια μεγάλης σημασίας αφού αφορά την ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο και προδιαγράφει το μέλλον του ίδιου του πλανήτη μας. Στον τομέα αυτό οι Δασολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι προσφέρουν πολλά διότι πρώτον το δάσος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Φυσικού Περιβάλλοντος και δεύτερον η σύγχρονη Δασοπονία στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας. Επομένως δεν θ' αποτελούσε υπερβολή αν προτείναμε ότι όλες οι επιστημονικές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν θέματα Σχεδιασμού, Διαχείρισης του Φυσικού Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης θα πρέπει να πλαισιώνονται από επιστήμονες Δασολόγους - Περιβαλλοντολόγους.

Η Ε.Δ.Ε. διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις όπως ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια κλπ. προκειμένου να προβάλει την επιστήμη της Δασολογίας και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Κορυφαία εκδήλωση της Ε.Δ.Ε. αποτελεί το ανά διετία Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, τριήμερης συνήθως διάρκειας, όπου δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες και ξένους Δασολόγους–Περιβαλλοντολόγους να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους αλλά και να συσφίξουν τις σχέσεις τους τόσο σε συναδελφικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όμως ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για τις σχέσεις μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των συναδέλφων της δασικής πράξης. Τέλος η Ε.Δ.Ε. στην προσπάθεια της για εξωστρέφεια αποτελεί ενεργό μέλος της Proslva Europe. 

Στους άμεσους στόχους της Ε.Δ.Ε. είναι η επικαιροποίηση του καταστατικού, η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών πχ facebook, η αποτελεσματική ενσωμάτωση και η διάχυση της καινούριας επιστημονικής γνώσης. Στους μελλοντικούς στόχους της Ε.Δ.Ε. ανήκουν η έκδοση επιστημονικών εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων αλλά και η εντονότερη παρουσία σε επιστημονικό επίπεδο και κυρίως οι στοχευμένες παρεμβάσεις επάνω σε φλέγοντα και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα, και πάντοτε επιστημονικά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.

Δρ Νικόλαος Σ. Γρηγοριάδης

Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ-νίκης

Designed & Developed by A.S.T.